12/10/13

Decàleg de les TIC-TAC

Fa uns dies vaig parlar dels deu punts que considerava més importants a tenir en compte en una aula. Aquests eren molt generals. Ara m'agradaria poder-los concretar una mica més en les noves tecnologies, en les TIC-TAC, ja que és el que estem treballant ara a l'assignatura. Us el presento a continuació:

DECÀLEG DE LES TIC-TAC

1. Potenciar el coneixement de tots els recursos digitals, adaptats a les necessitats dels infants.
2. Aplicar els recursos digitals a la vida quotidiana.
3. Utilitzar les TIC com a via per a l'aprenentatge acadèmic.
4. Donar una atenció individualitzada a cada infant i ajudar-lo en l'ús de les noves tecnologies.
5. Fomentar la creativitat a través de les noves tecnologies de la comunicació.
6. Establir un canal comunicatiu directe entre les famílies i l'escola mitjançant les TIC.
7. Utilitzar les TIC com a font d'informació i comunicació amb altres persones d'arreu del món per descobrir altres realitats.
8. Oferir accés a tots els infants, indiferentment de la seva situació socio-econòmica, a les noves tecnologies.
9. Integrar les TIC a la vida quotidiana dels infants sense haver de crear un espai concret per elles, és a dir, fent que sigui un element més del seu aprenentatge.
10. Gaudir utilitzant les TIC i familiaritzar-se amb elles.

En la societat en la que ens trobem, les noves tecnologies tenen un paper molt important. Per aquest motiu s'han de trobar presents a les aules, però ho hem de fer tot al voltant d'aquestes?

Des del meu punt de vista crec que les hem d'introduir però no de forma excessiva. Les TIC sempre poden ser un recurs més a utilitzar a l'aula i en pot ajudar molt, però penso que no hem d'abandonar els elements relacionats amb l'educació més tradicional, com poden ser els llibres i jocs físics i manuals. Aquests últims també ens poden aportar moltes coses i els infants poden aprendre molt.


Estem en una societat molt desenvolupada i sempre volem tenir l'últim que surt al mercat i estar al dia de tot perquè creiem que és el millor, però i les relacions cara a cara, i els diàlegs, i les mirades, i els jocs manipulatius i més propers... Això ho hem d'eliminar perquè no és útil i ens dificulta l'aprenentatge? Crec que estem equivocats i hauríem d'agafar els recursos que teníem abans i anar-los modificant i adaptant a les necessitats actuals, aplicant les noves tecnologies, però mai abandonant res, sinó fent que es pugui complementar l'una amb l'altra.



8/10/13

El photoshop

A vegades pensem que tenim massa implantades les noves tecnologies. Hi ha persones que les deixen de banda i intenten no fer-ne un gran ús per por a quedar-se enganxats. En alguns moments potser si que ens hauríem d'allunyar una mica d'elles i fer servir més les relacions personals que no pas els xats i altres.

Tenim a l'abast molts programes que moltes vegades no utilitzem o no fem servir ja que ningú ens n'ha ensenyat el seu funcionament i creiem que és complicat o que no els sabrem fer servir. Per això crec que és molt important no estancar-se i estar disposat a aprendre a utilitzar tots els programes possibles que tenim a l’abast en el món de les noves tecnologies.

Fa uns dies ens van ensenyar com treballar amb el photoshop. Al principi pensava que només era útil per a les persones que treballaven amb fotografia i feien muntatges. Després de veure'n un us molt bàsic he vist que un mestre també en pot treure molt profit. A la xarxa tenim moltes imatges, però moltes vegades només en necessitem una part, o hem de fer una fitxa amb diverses imatges sobreposades, entre d'altres. Gràcies a les primeres nocions d'aquest programa he pogut veure que podria començar a donar-li més importància i sobretot us.

Hem pogut treballar amb el photoshop i hem realitzar un autoretrat fent canvis de colors per tal de veure quin era el funcionament d'aquest programa. A continuació us deixo l'autoretrat que vam realitzar i un altre treball que he fet. 




Animo a tothom que s'endinsi en aquest món del photoshop. Sempre et sorprens de la gran quantitat de coses que es poden arribar a fer i de la utilitat que poden tenir.



Espero que sigueu investigant el funcionament d'aquest programa i us serveixi per a diversos moments i activitats de l'aula amb els infants.

6/10/13

Decàleg de l'educació a l'aula

Com a mestres, és molt important saber què hem de fer a l'aula, com ho volem fer, quin és el moment adequat per a cada acció, joc, activitat, explicació, i sobretot què volem que aprenguin els nens i com volem que ho aprenguin.

Des del meu punt de vist crec que s'ha de fer un treball previ molt important abans d'actuar amb els infants. A vegades és important i necessària una mica d’improvisació ja que en educació infantil els infants sempre poden fer preguntes o actuar de maneres on es requereixin respostes immediates.

A continuació presento un decàleg amb els punts que crec que poden ser importants a tenir en compte a l'aula.

DECÀLEG

1. Crear un espai que permeti una bona convivència entre els alumnes, les famílies i els mestres.
2. Oferir recursos adequats a les seves necessitats.
3. Donar una atenció individualitzada a cada infant.
4. Crear un clima de confiança i respecte on els infants puguin donar la seva opinió i aprendre a escolar la dels altres.
5. Fomentar l'ajuda entre iguals.
6. Crear un espai obert on les famílies puguin participar d'algunes de les activitats proposades.
7. Fomentar activitats entre alumnes de diferents edats i nivells.
8. Aprendre a utilitzar els recursos tradicionals i actuals, com per exemple els llibres de text i les pissarres digitals, entre d'altres.
9. Crear espais per fomentar l'autoaprenentatge a partir de l'experimentació i l'intercanvi d'experiències.
10. Aprendre gaudint. 



A les aules, s'han de tenir en compte tots els aspectes que hi intervenen: els infants, els mestres i tampoc hem de deixar de mencionar les famílies. Crec que tenen un paper molt important en l'educació dels seus fills. Per aquest motiu és molt important crear espais per a les famílies a l'aula i tenir-les el màxim de comunicades. Actualment, gràcies a les noves tecnologies es pot esta al corrent de tot el que passa a l'escola dels teus fills quasi al moment.