23/12/13

Google drive i doodle

Moltes vegades no donem la suficient utilitat a les noves tecnologies. Ja que tenim la oportunitat d'estar en contacte amb molta gent alhora, perquè no fem servir la tecnologia per concretar dies i hores per fer treballs o fins i tot per altres moments de la vida quotidiana?

Per poder fer això, a través del google, podem crear calendaris en els que pots convidar a tothom qui vulguis i a partir d'aquí concretar l'hora i el dia que va millor a tothom.

Personalment coneixia el dropbox per penjar documents en xarxa i que els tinguis allà per quan els necessitis i ho pots compartir amb les persones que vulguis. Ara però, me n'he adonat que amb el google drive pots fer moltes més coses. Un exemple és el "doodle" amb el qual pots crear calendaris, tal i com he comentat abans, ja sigui amb facebook o amb la compta de gmail.


Crec que és un programa molt útil per poder fer els treballs de la universitat actualment, però per a un futur, pot ser interessant per fer programacions i fins i tot, contactar amb la resta de mestres de l'escola i amb els pares dels teus alumnes per contactar entrevistes o xerrades. A més també pot ser útil per als teus moments lliures i d'oci.



http://bit.ly/LbDLUr

20/12/13

Contes digitals


En Educació Infantil el conte és un recurs molt utilitzat. Per aquest motiu crec que en la societat actual, amb els avenços que hi ha, és interessant donar profit a tots els recursos nous i creatius que tenim. Mai però, deixant de banda els tradicionals.

Gràcies a les webs mostrades a classe: Storyjumper, storybird, una ma de contes, primarywall, he pogut veure que aquests també poden ser molt educatius. Tu ets el creador del conte i el pots dirigir cap a on t'interessi més i treballant tot el que creguin interessant per l'edat i el moment que el realitzis. 

És un recurs que fins i tot pots crear amb dibuixos i escrits dels alumnes. D'aquesta manera ells es senten el conte seu ja que està personalitzat. Com més dinàmiques i divertides siguin les activitats, millor per als infants. D'aquesta manera ells estan molt més motivats i l'aprenentatge és molt més significatiu. 


Mai n'havia creat cap, però des que en se el funcionament, penso que en puc treure un gran profit per a la meva futura professió com a mestra. 





http://bit.ly/1aTEseY
 


14/12/13

Programes de so: Audacity

He fet moltes gravacions al llarg dels meus estudis, però sempre s’acaba utilitzant els mateixos programes, o amb gravacions individuals que ens és complicat unir o fins i tot modificar alguns elements.

Per solucionar això, tenim un programa, l'audacity, del que en pots fer un gran ús. N'havia sentit parlar alguna vegada, però mai l'havia fet servir per tantes coses. El fet de poder tallar els àudios per sobreposar-los i poder modificar-ne el so, crec que pot sevir per a la meva vida tan personal com professional.

En Educació Infantil els àudios i els contes són un gran recurs per a treballar amb els infants. Sempre pots explicar el conte o fins i tot fer que ells l'expliquin, o treballar amb l'ajuda d’alumnes de cursos més grans. Ells poden gravar el conte o la cançó i gràcies a aquest programa pots fer les veus amb diferents entonacions.


Sempre m'havia sigut molt complicat trobar sons varis de la vida quotidiana com animals, transports, de la natura, etc. i sobretot  que es poguessin descarregar. Us deixo el link del programa en el que pots trobar tota varietat de sons i sobretot descarregar-los en format mp3 per fer-los servir per a qualsevol cosa, fins i tot per completar creacions fetes amb l'audàcity:



http://bit.ly/1j3OA6S

4/12/13

L'educació actual. Visió reflexiva

Avui m'agradaria fer una petita reflexió de com és la educació que s'està impartint a l'actualitat. 

Observant les notícies, he vist en una portada d’un diari un titular que deia: “Estancats!”. Podeu veure veure el link següent:

Ens estan donant a conèixer unes dades sobre l’informe PISA bastant decepcionants, ja que ens diuen que a Espanya ha baixat el nivell en educació i a Catalunya millora en lectura i escriptura, però baixa en ciències i matemàtiques.




Sóc conscient dels problemes que hi ha en educació al nostre país, però veient aquestes notícies encara te n’adones més que no estem anant pel bon camí. El fet d’estar estudiant per a ser una futura docent em fa replantejar moltes coses ja que m’agradaria poder modificar molts dels aspectes que s’estan duent a terme en educació, perquè crec que no són els correctes.

Estem demanant als alumnes coses i maneres de fer que els propis mestres no fan. Llavors ens hem de plantejar que si nosaltres, que som el model a seguir no actuem de la manera correcta, com podem exigir als nostres alumnes coses que els seus propis mestres no fan? D’això en diem educació? Potser ens hauríem de replantejar moltes coses. El problema que tenim és que tot això ve marcat des de molt amunt i des de baix, no podem fer gaires coses, bé, ens podem manifestar, però quins resultats aconseguim si ells tenen el poder? Potser hauríem d’actuar d’una altra manera, però hauria de ser una decisió i actuació de tothom i no només d’unes quantes persones.

Amb 2 anys hem deixat perdre i hem destruït i malgastat tot el que l’estat del benestar que s’havia creat amb esforç, el qual havien creat els nostres avis i pares. És molt trist haver de dir això perquè 2 anys és molt poc temps per destruir tot el que s’havia creat amb tant de temps i amb tantes ganes per a poder tenir un futur millor. Doncs nosaltres mateixos ens hem destruït el nostre futur i si no actuem d’alguna manera, encara anirem a pitjor i llavors serà molt més difícil trobar una solució.


Si des de dalt no s’actua, els mestres, el model a seguir per als infants, són els que hem d’actuar i fer que aquestes dades canviïn. Personalment, com a futura docent, em plantejaria la elaboració i creació d’unitats didàctiques, contes interactius, entre d’altres recursos, que n’hi ha una gran quantitat. El problema però és que es creïn correctament i aquí és on entra el paper del mestre. S’han de crear basant-se en les necessitats els interessos i els coneixements previs dels infants. Per tal de tenir en compte tot això, una de les propostes, seria crear tots aquests recursos, siguin digitals o no amb ells, que ells en siguin els protagonistes. D’aquesta manera se senten molt més partícips, amb ganes de fer les coses i així els aprenentatges seran molt més significatius, fet importantissim en la educació.

28/11/13

Nadius digitals i immigrants digitals

Ens trobem en una societat que ha evolucionat molt en les noves tecnologies. Fa un temps, els nostres pares, quan van néixer no tenien pas ordinadors i, nosaltres, fins que no vam tenir ja uns anys no vam veure el primer ordinador. Actualment, però, els nens i nens ja creixen envoltats de noves tecnologies.

Era conscient de la diferència que hi havia entre els immigrants digitals, persones que no han estat gaire en contacte amb les noves tecnologies, i els nadius digitals, que estan en contacte amb les noves tecnologies des de ben petits.  És molt usual veure un infant o jove que ensenya als seus pares o avis com utilitzar un aparell digital. Fins i tot a l’escola podem veure que molts dels professors no dominen les noves tecnologies. En alguns moments potser ens centrem massa en les noves tecnologies i no deixem que les tècniques tradicionals tinguin un profit.

Per tal de poder-nos adaptar a tothom, crec que hauríem de treballar amb els dos tipus de recursos que tenim, tant els tradicionals com les noves tecnologies. Podem trobar immigrants i/o nadius digitals que no vulguin veure més enllà de les seves idees i coneixements, és a dir que s’estanquin en els llibres o en els aparells tecnològics respectivament. Això, en la societat actual és un gran problema i crec que com a futura mestra que seré, el concepte “ensenyament” i “educació” hauria de ser més ampli ja que tots podem aprendre de tots, sigui amb els recursos que siguin. No cal estancar-se amb una idea o punt de vista. Ens trobem en una societat canviant on el mestre es el principal element que ha de fer un canvi de mirada i adaptar-se al que se li presenti en el dia a dia de la societat en la que vivim. L’element principal és formar-se constantment per tal d’estar al dia.  




http://bit.ly/1diIpd4





24/11/13

El JClic

Una de les webs que més s'utilitza a educació, en qualsevol edat, és la del JClic. S'hi poden trobar activitats de tot tipus. Pots escollir l'àrea que vols treballar, el tipus d'activitat que vols que els nens facin; sopes de lletres, memory, encreuats, relacionar, fer seriacions,
entre d'altres.


Algunes vegades m'havien explicat que aquestes activitats es podien crear personalment des de casa. Doncs haig de dir que animo a tothom a fer-ne una ja que pots crear-la segons els teus objectius, capacitats i àrees a treballar. Pots escollir les imatges que més t'agradin, posar-hi els missatges que creguin necessaris per als teus alumnes, el vocabulari que vols que treballin i aprenguin.

Sent una de les pàgines que més es fan servir a les escoles, perquè no crear-ne una nosaltres? Com més material hi hagi a la xarxa, més diversitat d'activitats hi haurà i els infants més aprendran.

Només descarregant-te el programa, amb el JClic Author, ja pots crear el joc que creguis convenient per al teu grup classe, per a l'activitat que vulguis realitzar.

http://bit.ly/1fCMf4U

Siguem creatius i deixem volar la imaginació. Entre tots podem cercar activitats noves, innovadores i creatives per als nostres alumnes, fills o familiars, en definitiva, per a qualsevol infant que vulgui passar una estona divertida tot fent nous aprenentatges.

12/10/13

Decàleg de les TIC-TAC

Fa uns dies vaig parlar dels deu punts que considerava més importants a tenir en compte en una aula. Aquests eren molt generals. Ara m'agradaria poder-los concretar una mica més en les noves tecnologies, en les TIC-TAC, ja que és el que estem treballant ara a l'assignatura. Us el presento a continuació:

DECÀLEG DE LES TIC-TAC

1. Potenciar el coneixement de tots els recursos digitals, adaptats a les necessitats dels infants.
2. Aplicar els recursos digitals a la vida quotidiana.
3. Utilitzar les TIC com a via per a l'aprenentatge acadèmic.
4. Donar una atenció individualitzada a cada infant i ajudar-lo en l'ús de les noves tecnologies.
5. Fomentar la creativitat a través de les noves tecnologies de la comunicació.
6. Establir un canal comunicatiu directe entre les famílies i l'escola mitjançant les TIC.
7. Utilitzar les TIC com a font d'informació i comunicació amb altres persones d'arreu del món per descobrir altres realitats.
8. Oferir accés a tots els infants, indiferentment de la seva situació socio-econòmica, a les noves tecnologies.
9. Integrar les TIC a la vida quotidiana dels infants sense haver de crear un espai concret per elles, és a dir, fent que sigui un element més del seu aprenentatge.
10. Gaudir utilitzant les TIC i familiaritzar-se amb elles.

En la societat en la que ens trobem, les noves tecnologies tenen un paper molt important. Per aquest motiu s'han de trobar presents a les aules, però ho hem de fer tot al voltant d'aquestes?

Des del meu punt de vista crec que les hem d'introduir però no de forma excessiva. Les TIC sempre poden ser un recurs més a utilitzar a l'aula i en pot ajudar molt, però penso que no hem d'abandonar els elements relacionats amb l'educació més tradicional, com poden ser els llibres i jocs físics i manuals. Aquests últims també ens poden aportar moltes coses i els infants poden aprendre molt.


Estem en una societat molt desenvolupada i sempre volem tenir l'últim que surt al mercat i estar al dia de tot perquè creiem que és el millor, però i les relacions cara a cara, i els diàlegs, i les mirades, i els jocs manipulatius i més propers... Això ho hem d'eliminar perquè no és útil i ens dificulta l'aprenentatge? Crec que estem equivocats i hauríem d'agafar els recursos que teníem abans i anar-los modificant i adaptant a les necessitats actuals, aplicant les noves tecnologies, però mai abandonant res, sinó fent que es pugui complementar l'una amb l'altra.



8/10/13

El photoshop

A vegades pensem que tenim massa implantades les noves tecnologies. Hi ha persones que les deixen de banda i intenten no fer-ne un gran ús per por a quedar-se enganxats. En alguns moments potser si que ens hauríem d'allunyar una mica d'elles i fer servir més les relacions personals que no pas els xats i altres.

Tenim a l'abast molts programes que moltes vegades no utilitzem o no fem servir ja que ningú ens n'ha ensenyat el seu funcionament i creiem que és complicat o que no els sabrem fer servir. Per això crec que és molt important no estancar-se i estar disposat a aprendre a utilitzar tots els programes possibles que tenim a l’abast en el món de les noves tecnologies.

Fa uns dies ens van ensenyar com treballar amb el photoshop. Al principi pensava que només era útil per a les persones que treballaven amb fotografia i feien muntatges. Després de veure'n un us molt bàsic he vist que un mestre també en pot treure molt profit. A la xarxa tenim moltes imatges, però moltes vegades només en necessitem una part, o hem de fer una fitxa amb diverses imatges sobreposades, entre d'altres. Gràcies a les primeres nocions d'aquest programa he pogut veure que podria començar a donar-li més importància i sobretot us.

Hem pogut treballar amb el photoshop i hem realitzar un autoretrat fent canvis de colors per tal de veure quin era el funcionament d'aquest programa. A continuació us deixo l'autoretrat que vam realitzar i un altre treball que he fet. 




Animo a tothom que s'endinsi en aquest món del photoshop. Sempre et sorprens de la gran quantitat de coses que es poden arribar a fer i de la utilitat que poden tenir.



Espero que sigueu investigant el funcionament d'aquest programa i us serveixi per a diversos moments i activitats de l'aula amb els infants.

6/10/13

Decàleg de l'educació a l'aula

Com a mestres, és molt important saber què hem de fer a l'aula, com ho volem fer, quin és el moment adequat per a cada acció, joc, activitat, explicació, i sobretot què volem que aprenguin els nens i com volem que ho aprenguin.

Des del meu punt de vist crec que s'ha de fer un treball previ molt important abans d'actuar amb els infants. A vegades és important i necessària una mica d’improvisació ja que en educació infantil els infants sempre poden fer preguntes o actuar de maneres on es requereixin respostes immediates.

A continuació presento un decàleg amb els punts que crec que poden ser importants a tenir en compte a l'aula.

DECÀLEG

1. Crear un espai que permeti una bona convivència entre els alumnes, les famílies i els mestres.
2. Oferir recursos adequats a les seves necessitats.
3. Donar una atenció individualitzada a cada infant.
4. Crear un clima de confiança i respecte on els infants puguin donar la seva opinió i aprendre a escolar la dels altres.
5. Fomentar l'ajuda entre iguals.
6. Crear un espai obert on les famílies puguin participar d'algunes de les activitats proposades.
7. Fomentar activitats entre alumnes de diferents edats i nivells.
8. Aprendre a utilitzar els recursos tradicionals i actuals, com per exemple els llibres de text i les pissarres digitals, entre d'altres.
9. Crear espais per fomentar l'autoaprenentatge a partir de l'experimentació i l'intercanvi d'experiències.
10. Aprendre gaudint. 



A les aules, s'han de tenir en compte tots els aspectes que hi intervenen: els infants, els mestres i tampoc hem de deixar de mencionar les famílies. Crec que tenen un paper molt important en l'educació dels seus fills. Per aquest motiu és molt important crear espais per a les famílies a l'aula i tenir-les el màxim de comunicades. Actualment, gràcies a les noves tecnologies es pot esta al corrent de tot el que passa a l'escola dels teus fills quasi al moment.

28/9/13

Reflexionem sobre els objectius de l'assignatura: avantatges i inconvenients de les noves tecnologies

El segon dia de l'assignatura ha sigut una mica de presentació i reflexió de l'assignatura. entre tots hem vist els objectius que ens volem proposar per a l'assignatura d'Alfabetització Digital.

Personalment he vist que en la societat on vivim, les noves tecnologies i el coneixement del seu us són molt importants ja que ens hem desenvolupat molt ràpid. Això ho he pogut veure quan hem fet una visió d'uns anys endarrere i ens hem situat en la nostra infància. hem vist que abans, les noves tecnologies no estaven gaire introduïdes a les aules, el contrari que a l'actualitat. Ara podem trobar projectors, pissarres digitals, ordinadors, entre d'altres.

- Quins avantatges i inconvenients comporta aquest desenvolupament tan accentuat de les noves tecnologies per als infants?

Pel que fa als avantatges, podem veure que ara hi ha molta més informació a l'abast dels infants, es poden comunicar amb molta més gent i aprenen molt ràpid.

En referència als inconvenients, hi ha menys relació i comunicació amb els altres de forma directa i personal, no poden experimentar amb altres materials i es fa un us limitat de les habilitats comunicatives.

Són necessàries tantes tecnologies a l'aula? Potser hauríem de potenciar més les relacions humanes i no tants ordinadors? Si ho féssim en la mesura necessària, potser aconseguiríem el nostre objectiu. Els infants necessiten tantes noves tecnologies? Les necessiten de tant petits?



Els infants i les noves tecnologies, un avantatge o un inconvenient?


http://bit.ly/K7Fud2

24/9/13

Primer dia de classe: blog i codis QR

El dilluns va ser el primer dia de classe d'Alfabetització Digital. Haig de reconèixer que el primer dia tenia una mica de por ja que les noves tecnologies i jo a vegades no ens coordinem gaire bé. Malgrat això, crec que si em van ensenyant els passos, al final puc aconseguir la meva fita. 

La primera tasca que ens han proposat és fer el nostre propi blog per anar penjar les nostres reflexions de cada sessió de l'assignatura. Els meus coneixements en relació al blog són els bàsics i no he necessitat molta ajuda ja que entre els companys i els mínims coneixements propis, ja l'he pogut crear. Ara però, la tasca que haig d'anar fent periòdicament és revisar-lo i actualitzar-lo. 

Pel que fa a les actualitzacions, cada vegada que posi una entrada, com que ara estem molt immersos en les noves tecnologies, ens han demanat que en cada una hi adjuntem un codi QR. Jo pensava que eren útils, però no sabia que ho podien ser tant. He pogut veure que d'aquesta manera tothom podrà veure les meves reflexions des d'on sigui. 

Personalment mai havia crear un d'aquests codis i la veritat, pensava que era més complicat, però avui a la classe ens han ensenyat una web on pots crear el que vulguis, amb els colors i formes que més t'agradin. 

Haig de reconèixer que encara em queden moltes coses per aprendre, però en la primera sessió ja he recopilat com es creava un blog i he après a formar codis QR. 

Estic molt satisfeta dels aprenentatges de la primera sessió, ara a aprofitar al màxim les pròximes!!!!





http://bit.ly/1db3bYq